Blog


Hypotheek voor huis in Frankrijk afsluiten

hypotheek in FrankrijkMeer informatie?

 

Droomt u al lang van een prachtig appartement in Parijs of juist van een villa met zwembad in het zuiden van Frankrijk? Dat is niet erg verwonderlijk gezien de Franse manier van leven en prachtige bouwstijl.

Ook het investeren in een huis in Frankrijk is een goede investering, mede omdat de prijzen van huizen relatief laag zijn in Frankrijk. Wij helpen u deze droom te financieren met een Frankrijk hypotheek.

Welke mogelijkheden zijn er?

Een aantal Franse alsmede Nederlandse banken verstrekken hypotheken voor onroerende zaken in Frankrijk. Wij kunnen u afhankelijk van uw specifieke situatie en wensen adviseren over de mogelijkheden.

Daarbij begeleiden wij u met het gehele financieringstraject. Zo kan het soms aantrekkelijk zijn om de hypotheek van uw eerste woning te herzien of te betrekken in de financieringsaanvraag.

Er zijn legio wensen mogelijk. Koopt u bijvoorbeeld een tweede woning in Frankrijk of wenst u te emigreren met verkoop van uw eventuele woning in Nederland.

Maximale hypotheek voor een huis in Frankrijk

De mogelijkheid bestaat om uw woning tot 100% van het aankoopbedrag of de stichtingskosten – voor nieuwbouw – te financieren. Deze regel geldt voor personen die in Frankrijk wonen en daar hun geld verdienen.

Overigens gelden voor niet-ingezetenen van Frankrijk lagere maximum percentages. Als Nederlander kunt u tot maximaal 85% van de koopprijs een hypotheek krijgen. De kosten koper en 15% dient u uit eigen middelen te betalen of door een hypotheek op Nederlands vastgoed.

Maximale looptijd

De maximale looptijd is 30 jaar voor een hypotheek. Wel kunnen er beperkingen aan de looptijd worden gesteld vanwege uw leeftijd. Bij een Franse bank dient ook een levensverzekering gelijktijdig te worden afgesloten.

De leeftijd die daarbij als maximum wordt gehanteerd is meestal 80 jaar.

Rentevaste periodes

In Frankrijk kunt u hypotheken kiezen met een vaste of variabele rente. Dat is niet veel anders dan in Nederland. Toch zijn er ook uitzonderingen. Zo werkt men vaak met hypotheekcontracten met een variabele rente met een plafond. Er is dan sprake van een semi-vaste rente.

Ook komt het voor dat de variabele rente een looptijd kent, variërend van een periode van 1 maand tot 24 maanden. Een bijkomend voordeel, naast de lage rentestand, is dat u een variabel rentecontract boetevrij kunt aflossen.

Hypotheekvormen

De volgende hypotheekvormen zijn mogelijk:

 • Lineaire hypotheek;
 • Annuïteitenhypotheek;
 • Traditionele levenhypotheek;
 • Beleggingshypotheek op basis van effecten.

Kosten hypotheek

De kosten verbonden aan het verkrijgen van een hypotheek verschillen per hypotheekverstrekker. In ieder geval kunt u te maken krijgen met advieskosten, notariskosten, belastingen en taxatiekosten.

Kosten koper

In Frankrijk zijn de transactiekosten rondom het kopen van een woning ook afhankelijk van de regio. Gemiddeld bedragen de kosten koper in een percentage uitgedrukt circa 7%. Dit percentage is inclusief diverse belastingen voor de gemeente, het departement, de regio, het Kadaster en het zogeheten zegelrecht.

Inkomenseisen

Afhankelijk van de bank die we u adviseren kunnen er inkomenseisen gelden. Franse banken zijn op dit onderdeel minder streng. Wel heeft u bij het aanvragen van een hypotheek bij een Franse bank slechts één kans. Een afwijzing blijft een afwijzing. Bij Nederlandse banken heerst toch meer een overlegcultuur. Daardoor is het belangrijk dat wij uw aanvraag ineens en compleet kunnen overbrengen bij een Franse bank.

Ook rekent een Franse bank met daadwerkelijke uitgaven en mag u circa 30% van uw inkomen besteden aan ‘woonlasten’. Om die reden dient u ook bankafschriften van uw uitgaven te overleggen van meestal de laatste drie maanden. Voor Nederlanders is dat een ongewone vraag aangezien de meeste Nederlandse banken een hypotheek verstrekken ongeacht een toetsing van uw werkelijke uitgaven.

Levensverzekering afsluiten

Indien u een hypotheek in Frankrijk afsluit dient u een levensverzekering te hebben die de volledige hoofdsom dekt gedurende de gehele looptijd. Dit mag ook een polis van een in Nederland gevestigde levensverzekeraar zijn. Wij kunnen deze levensverzekering ook voor u afsluiten in combinatie met de hypotheek voor uw woning in Frankrijk.

Ondernemer en hypotheek aanvragen

Ook voor ondernemers zijn er mogelijkheden om een hypotheek in Frankrijk aan te vragen. Zo dient u net als in Nederland te beschikken over een bestendig inkomen. Als u onderneemt vanuit een BV of een stelsel van BV’s dan dient u een geconsolideerde balans te overleggen met winst- en verliesrekening. Afhankelijk van de aanvraag en de bank zullen ook de enkelvoudige jaarrekeningen overlegd dienen te worden.

Overige bijzonderheden

 • Financieren met behulp van een Franse bank betekent dat de bank een taxateur vraagt en uitgaat van de laagste van de twee waardes: de koopsom of de taxatiewaarde;
 • De voorlopige koopovereenkomst noemt men de `compromis de vente (sous conditions suspensives)`;
 • In de meeste situaties betaalt de verkoper de makelaarscourtages;
 • De aanbetaling van meestal 10% op de woning (d`acompte) raden wij aan rechtstreeks aan de notaris op een geblokkeerde derden rekening (compte séquestre) te doen;
 • Indien u de koop annuleert kunt u de 10% kwijt zijn als u geen beroep op ontbindende voorwaarden kunt doen;
 • Er is sprake van een stevige onderzoeksplicht als koper. In Frankrijk is uw positie als koper zwakker dan in Nederland;
 • Een notaris in Frankrijk is verplicht om een Nederlandse vertaling van de (ontwerp) koopakte te verstrekken;
 • Volgens de Franse wet is bepaald dat u 7 dagen na ondertekening van de koopovereenkomst recht heeft op een bedenktijd;
 • Misschien een dooddoener, maar professionele hulp bij het kopen van een huis in Frankrijk is verstandig.

Huizenprijzen Frankrijk

Ook in Frankrijk zitten de huizenprijzen in 2018 in de lift. De exacte percentages van een prijsdaling of -stijging hangt af van het gebied. Ook in Frankrijk geldt dat de prijzen rondom de steden harder stijgen dan in de campagne. Dezelfde trends zien we ook in Nederland.

Hypotheek in Nederland verhogen

Om uw droomwoning in Frankrijk te kunnen kopen kan het ook een optie zijn om uw hypotheek in Nederland op te hogen. Uiteindelijk is onderdeel van ons advies het in kaart brengen van uw totale financiële situatie en van daaruit goede oplossingen aan te bieden. Dit kan dus ook betekenen om uw bestaande hypotheek in Nederland aan te passen. Wij spreken altijd een vast tarief af op voorhand van het traject.

Veranderen van hypotheek in Frankrijk

Ook het oversluiten zoals dat in Nederland mogelijk is met uw hypotheek is in Frankrijk mogelijk. Indien u beschikt over eigen vermogen hebt in de vorm van overwaarde op een bestaande woning, in Frankrijk, kan het rendabeler zijn te veranderen van hypotheek. Afhankelijk van het eigen vermogen in uw bestaande woning en de kosten van een Franse woning, kan dit u de mogelijkheid bieden om de bestaande hypotheek te verbeteren. Er kunnen verschillende voordelen zitten aan het veranderen van hypotheek, waaronder de volgende:

 • profiteren van de lage hypotheekrente;
 • geld opnemen voor besteding aan (consumptieve) doelen;
 • aflosvorm verbeteren.

Interesse in het afsluiten van een hypotheek voor uw woning in Frankrijk?

Mocht u interesse hebben voor het afsluiten van een hypotheek? Vul onderstaand formulier in of bel ons even op voor vrijblijvend meer informatie.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.