Wat is een prognose voor een ondernemer?
Een prognose is een inschatting van het toekomstig resultaat van uw onderneming. Het komt sterk overeen met de getallen uit een jaarrekening van uw bedrijf. Alleen een prognose is het resultaat van uw activiteiten in de toekomst en nog niet gerealiseerd.
Steeds vaker merken wij dat geldverstrekkers een prognose opvragen. Het geeft hen inzicht in de verwachte ontwikkeling van de cijfers van uw onderneming.
Banken vinden het vooral belangrijk een belangrijke toevoeging als uw inkomen fluctueert of als u nog geen 3 volledige jaarcijfers hebt. Ook merken we dat banken het prettig vinden om contracten van de grootste opdrachtgevers in te zien. Als u bijvoorbeeld activiteiten verricht voor een paar opdrachtgevers per jaar is het handig om deze overeenkomst ook meteen mee te leveren met de prognose.
Hoe ziet een prognose voor een hypotheek eruit?
Het is een document dat op één A4 mag passen. Het kan gaan dat de prognose inzicht geeft in het lopende boekjaar of gecombineerd met het volgende boekjaar. Ook kunt u een liquiditeitsprognose aanleveren.
Bij deze situatie geeft u ook inzicht in de investeringen die u voor uw bedrijf gaat doen met effecten op uw bankrekening. Immers een investering heeft niet direct invloed op uw winst of verlies, maar wel op uw bankrekening. Als u dus een onderneming hebt die sterke liquiditeitspieken heeft of investeringen doet, lever dan ook meteen een gecombineerde prognose aan.
Wilt u inmiddels weten hoe een dergelijk document eruit ziet :
Zijn er eisen waar een prognose aan dient te voldoen?
Het dient een waarheidsgetrouw document te zijn. Als u een verlies of een grote tegenvaller verwacht is het onverstandig om daar geen rekening mee te houden in de prognose.
De meeste banken willen dat het document wordt opgesteld door een accountant of belastingadviseur. In de praktijk zien we dat het zelf opstellen van een prognose ook tot de mogelijkheden behoort. Zeker als u vanuit uw beroep dagelijks met cijfers bezig bent mag u dat prima vertalen naar een prognose.
Sommige geldverstrekkers zijn streng en wensen uitsluitend een onafhankelijke derde deze prognose op te laten stellen.
Hoe kom ik aan een goede prognose?
U kunt deze op laten stellen door uw vaste vertrouwde boekhouder of belastingadviseur. Dat scheelt ook weer tijd omdat deze persoon u en uw onderneming kent. Meldt u zich als nieuwe klant bij een dergelijke persoon dan vergt dat veel tijd om alles uit te zoeken.
Wat als u geen boekhouder of accountant heeft?
Als u zelf uw jaarstukken en belastingaangiftes opstelt kunt u vermoedelijk ook een prognose opstellen. Dan bespreken we dit gewoon voor met een acceptant van de bank.
Het hangt ook van uw situatie af. Is uw situatie wankel en is het gemiddelde inkomen over de laatste jaren precies op het randje van uw leencapaciteit dan heeft u meer uit te leggen.
Kortom een hypotheekaanvraag voor ondernemers is maatwerk en wij zoeken met u mee naar de meest passende oplossing. Dat doen wij overigens proactief en wachten niet tot zich een probleem of uitdaging aandient.
Wat kost het opstellen van een prognose?
Afhankelijk van de specialist die u vraagt hangt daar een ander prijskaartje aan. Een accountant is duurder dan een avondboekhouder en een belastingadviseur is een stuk duurder dan een medewerker van een administratiekantoor.
Ook hangt het af in welke mate u zelf de informatie kan voorbereiden. Levert u zelf input voor de prognose al in Excel aan of u gaat dit telefonisch, of nog duurder, persoonlijk bespreken dan loopt het tarief op.
Gemiddeld vermoeden wij dat een prognose zo’n € 350 kost.
Informatie over hypotheekadvies voor ondernemers?