Blog


Zelf een hypotheek online afsluiten is een paar euro per maand goedkoper

hypotheek checkEven sparren?

Uiteindelijk loont het voor een paar euro per maand om uw  hypotheek online zelf af te sluiten via een execution online hypotheek aanbieder blijkt uit onderzoek. Onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview heeft berekend dat tussen de goedkoopste execution only hypotheek aanbieder en een hypotheek met advies € 384 prijsverschil zat. Dit verschil is dan berekend over de gehele eerste rentevastperiode. Waardoor het uiteindelijk bij een rentevastperiode van 10 jaar om circa € 3 per maand gaat.

Execution only hypotheek

Wat is het afsluiten van een hypotheek met execution only? Dit is het zelf afsluiten van een hypotheek zonder enige vorm van financieel advies. De term execution only is een wettelijke term die het mogelijk maakt voor aanbieders van hypotheken om deze af te laten sluiten zonder advies. Ze voeren alleen uw opdracht uit. U heeft na het afsluiten van de hypotheek ook geen recht op nazorg.

Vergelijk het met het verbouwen van uw woning waarbij u zelf de bouwmaterialen inkoopt bij de bouwmarkt en geen aannemer inhuurt. U slaat aan het doe-het-zelven op het gebied van hypotheken.

U dient dus zelf de hypotheek samen te stellen en de keuzes omtrent de rentevastperiode zelf te kiezen. Voor sommige consumenten is dit een prima optie. Het is namelijk mogelijk voor een vast tarief van € 750 een hypotheek af te sluiten bij een aanbieder zoals HypoMarkt.

Nadat u een keuze hebt gemaakt wordt een hypotheekaanvraag ingediend door de execution only hypotheek aanbieder en indien de aanvraag wordt gehonoreerd door de bank of geldverstrekker ontvangt u een rentevoorstel.

U dient dan de gevraagde documenten aan te leveren en vervolgens verwerkt de execution only hypotheek aanbieder deze documenten. U hebt zelf de regie en moet ook zelf de partijen in de keten (zoals bijvoorbeeld een notaris, taxateur, bouwkundig inspecteur, verkoper, verkopende makelaar en levensverzekeraar) aansturen. Er zijn ook execution only aanbieders waar u afspraken kunt maken over deze regiefunctie.

Is het online afsluiten van een hypotheek goedkoper?

Dat hangt dus af van de aanbieder die u kiest zoals in de inleiding al beschreven. Moneyview heeft in haar onderzoek 4 verschillende klantdossiers vergeleken. Men heeft de totale kosten uit de eerste rentevastperiode met elkaar vergeleken.

Uiteindelijk zijn er twee conclusies te trekken op basis van het onderzoek :

  • U bent voordeliger uit door een execution only aanbieder te kiezen die een breed assortiment heeft in plaats van slechts enkele aanbieders;
  • De uiteindelijke kostenverschillen zijn beperkt tijdens de eerste rentevastperiode terwijl u zelf extra werk dient te verrichten.

Is het in uw situatie dan ook voordeliger om een hypotheek online af te sluiten? Dat kunt u het beste zelf bepalen. Het vergt een behoorlijke tijdsinvestering om alle voorwaarden en rentes goed uit te zoeken. En dan nog mist u de professionele ervaring die een goede hypotheekadviseur heeft.

Breedte assortiment execution only hypotheek aanbieders

Het is niet mogelijk om een hypotheek van alle geldverstrekkers te verkrijgen via execution only aanbieders. Mocht u zelf een hypotheek online wensen af te sluiten dan is het aan te bevelen om goed de diverse aanbieders te vergelijken. Op het moment dat u een aanbieder kiest die een beperkt assortiment heeft of monoaanbieder is dan bent u volgens het onderzoek van Moneyview niet eens goedkoper uit. U heeft dan wel het volledige werk van een hypotheekadviseur op uw schouders genomen, maar heeft niet het financieel voordeel wat u mogelijk zoekt.

Een aanbieder zoals ING en Rabobank staat het niet toe om via execution-only een hypotheek af te sluiten. Dit is dan bijvoorbeeld een aanbieder die u mist in uw onderzoek.

Besparen op hypotheekadvies

Mocht u toch een besparing wensen op de advieskosten van het afsluiten van een hypotheek dan kunt u tijdens het oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur heel specifiek uw wensen bespreken en de werkzaamheden die u zelf kunt en wenst te doen voorleggen. Misschien dat de hypotheekadviseur een goede indruk krijgt van uw situatie en daar de adviesvergoeding op wenst af te stemmen.

Ook kunt u bijvoorbeeld voorwerk verrichten door zelf veel uit te zoeken en uw hypotheekadviseur te vragen om te sparren over uw keuzes en dan vervolgens zelf de hypotheek alsnog af te sluiten. Dit is een vorm van dienstverlening die uw hypotheekadviseur dan wel dient aan te bieden. Niet ieder kantoor is hierop ingericht.

Groeimarkt online hypotheek afsluiten

In 2017 was in een artikel van de Telegraaf te lezen dat het aantal consumenten dat online een hypotheek wenst af te sluiten enorm groeit. Zo is het vooral voor starters gemakkelijker om een hypotheek te kiezen en af te sluiten.

Daarbij valt 1 kanttekening te plaatsen. Het is voor starters in veel gevallen lastiger om überhaupt een hypotheek te krijgen zonder eigen geld en financiële steun van ouders. Execution-only werkt vooral goed als u een standaardoplossing zoekt en precies past binnen de voorwaarden. Immers een aanbieder van execution-only hypotheken heeft nauwelijks tijd om uw dossier grondig onder de loep te nemen en uw hypotheekaanvraag uitgebreid voor te bespreken met een bank. Het past of het past niet.

Zult u een traditionele hypotheekadviseur vragen om uw hypotheek te regelen dan is maatwerk vaak wel mogelijk. Daarnaast bestaat er een mogelijkheid om bij een naderende afwijzing de hypotheekaanvraag toch nog eens via een andere kant te belichten. Er is namelijk meer tijd om uw hypotheekaanvraag goed te behandelen. Een execution only hypotheek afsluiten online betekent dat er aan de zijde van de aanbieder sprake is van een efficiënt werkproces om uiteindelijk de afsluitkosten laag te houden.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.