Blog


Levensverzekering en verblijf in het buitenland

levensverzekering buitenlandTelefonisch consult gewenst?

Gaat u voor een langere tijd naar het buitenland dan kan het zijn dat uw bestaande levensverzekering geen dekking biedt. Hoe zit dit?

Tegenwoordig gaan we vaker dan vroeger om een of meerdere jaren in het buitenland te werken of al eerder tijdens de studententijd. Daarnaast emigreren er jaarlijks ook tienduizenden personen naar het buitenland. Emigreren of een verblijf in het buitenland van langer dan 60 dagen heeft bij sommige verzekeraars gevolgen voor de afgesloten overlijdensrisicoverzekering.

Ook medewerkers van onze krijgsmacht hebben met dit fenomeen te maken. Zo is er bij veel verzekeraars geen dekking in de uitgezonden gebieden. Vaak biedt de werkgever dan een dekking alleen dan is het zonde om premie te betalen voor de persoonlijke levensverzekering.

1 op de 3 levensverzekeringen biedt geen dekking in het buitenland

Het is  daarom verstandig om voorafgaand aan het verblijf in het buitenland uit te zoeken hoe de verzekering in elkaar steekt. In 2/3 van de gevallen blijft de levensverzekering ongewijzigd en in de andere gevallen kan er een beperking qua dekking zijn of is er in zijn geheel geen dekking voor een langdurig verblijf in het buitenland.

Deze beperking kan bijvoorbeeld toezien op een dekking per regio. Dit kan zelfs per land anders zijn. Ook kan het zijn dat de verzekeraar u een premieopslag in rekening brengt voor de periode dat u in het buitenland verblijft. Andere maatschappijen bieden wel een dekking zo lang u maar in Nederland blijft ingeschreven en over een bsn nummer beschikt. U kunt de polisvoorwaarden nalezen of uw tussenpersoon vragen hulp te bieden bij het uitzoeken van de situatie.

Voorwaarden levensverzekering afsluiten en verblijf in het buitenland

In de meeste gevallen eisen de levensverzekeraars dat u minimaal beschikt over een BSN en Nederlands rekeningnummer. Aanvullende eisen kunnen zijn dat de verzekeringnemer ingezetene van Nederland is. Maatschappijen hebben hier eigen beleid over. Een verzekeringnemer is de persoon die de uitkering ontvangt uit een levensverzekering en de verzekerde is de persoon op wiens leven de verzekering wordt afgesloten.

Reist u veel en verblijft u veel in het buitenland en uw partner of gezin verblijven de meeste tijd in Nederland dan kunt u dus ook in aanmerking voor een levensverzekering komen.

Hypotheek en verpande levensverzekering

Op het moment dat u beschikt over een bestaande levensverzekering die gekoppeld is aan uw hypotheek en er geen dekking in het buitenland is, bestaat ook de mogelijkheid om tijdelijk een nieuwe levensverzekering af te sluiten voor de verblijfsperiode in het buitenland. Indien de looptijd relatief kort is, bijvoorbeeld 3 jaar, is de premie ook lager in verhouding tot een looptijd van 30 jaar.

Per verzekeraar staat in onderstaande tabel te lezen hoe men omgaat met het verblijf in het buitenland :

VerzekeraarDekking verhuizing naar het buitenland?
ACEOverleg nodig
AegonJa
AllianzOverleg nodig
ASRJa
Brand New DayJa
BNP Paribas CardifNee
CallasNee
Centraal BeheerJa
Creditlife InternationalOverleg nodig
DelaJa
Delta LloydJa
ErasmusJa
FinvitaOverleg nodig
GeneraliJa
GewoonideeOverleg nodig
GoedideeOverleg nodig
KlaverbladJa
ScildonOverleg nodig
Leidsche VerzekeringenOverleg nodig
Nationale NederlandenJa
OhraJa
ReaalOverleg nodig
TAFOverleg nodig
WoonfondsJa
ZwitserlevenJa
Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.